Kvifor vegetarisk?

Eg har levd med eit vegetarisk kosthald i nokre r no, d eg for det meste har valt  ete vegansk. No et eg berre veganmat. For min del har dei fleste respektert at eg har teke dette valet. Det eg i staden har oppdaga er kor utruleg lite folk veit nr det kjem til kva kjtproduksjonen frer til. Det er om lag ingen som kjem med opplysningar om alle dei negative sidene ved dyredrift. 

At vi m bevare regnskogen har det til dmes vore mykje fokus p, korleis vi m kutte ut palmeolja osv. Ikkje misforst meg no, palmeolje er absolutt noko ein br la vere kjpe. Men visste du at om lag halvparten av alle omrda der regnskogen vert hogga ned, skal brukast til beitemark? Dei dyra som skal beite der vil frast opp p blant anna korn og bnner, som kunne vore brukt som mat til menneske. Hadde vi i staden ete den maten beitedyra et, ville vi ikkje trenge beitedyr og beitemark, og d heller ikkje kutte ned i nrleiken av s mykje regnskog som vi gjer i dag. 

For produsere ein kilo kjt brukar vi ti kilo vegetabilsk mat. Dette frar igjen til at vi m importere korn og liknande fr utlandet, som betyr miljskadeleg frakt og uttring av matfattige omrde. Enorme mengder vatn vert ogs brukt i kjtproduksjonen, og d snakkar eg verkeleg om enorme menger! Og her gr vi rundt og lurer p kva vi kan gjere for hindre mat- og vatnmangel..

Her i Noreg frar vi opp, slaktar og et kring 60 millionar dyr kvart r, noko som vil  tilseie kring eit dyr annakvart sekund! Eg m nemne at dette er dyr som gjerne har levd heile sine liv i tronge bur, utan moglegheita til til dmes kommunisere med kvarandre, leike og puste inn frisk luft. Hner som aldri fr strukke ut vengene sine, grisar som stirar i ein betongvegg heile livet og oppdrettsfisk som lev s tett at dei til slutt et kvarandre. Med eit heilt vegetarisk kosthald kan du spare opptil hundre dyreliv berre p eit r.

Det at eit menneske treng kjt for f i seg dei ndvendige nringsstoffa, er ei myte. Vegetarisk mat er rik p vitaminar, mineralar og fiber, og inneheld lite metta feitt og kolesterol i motsetnad til animaliske produkt.  Dette gjer at det er mykje mindre sannsynleg at ein vegetarianar utviklar enkelte krefttypar, hjarte- og karsjukdommar, diabetes eller hgt blodtrykk enn den gjennomsnittlege kjtetar. Mange trur at det er vanskeleg f i seg dei proteinane ein treng som vegetarianar, men det er mange gode vegetabilske proteinkjeldar, som til dmes bnner, linser, kikertar, fullkornsprodukt og soyaprodukt.



At det fins mykje god vegetar- og veganmat ein kan lage kan eg personleg garantere. Det fins plenty med lettvinte, gode og ikkje ndvendigvis kjempesunne rettar g! ;)
kunne nyte eit mltid, utan ha drleg samvit med tanke p milj, dyr, rettferdig russursfordeling osv. syns eg gjer til at maten smakar betre. Det er fleire ferdigrettar p markedet, som du kan byrje med om du ikkje veit kva du kan lage sjlv, dessutan ligg det ute oppskrifter p nettet. Eg vil anbefale alle ete vegetariske mltid innimellom. Du vert om ikkje anna ei smaksoppleving rikare.

2 kommentarer

Iselin Rene

28.12.2015 kl.15:47

Bra velge vegetarisk :)

osunniva

29.12.2015 kl.16:27

Du argumenterer godt ;) Og maten ser faktisk freistande ut p bildene :))

Skriv en ny kommentar


Follow
>

.

Sk i bloggen







Follow






hits